60 jarig bestaan Beatrixschool

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de Beatrixschool aan de Krabbendijkestraat officieel is geopend. De school, vernoemd naar prinses Beatrix, is de enige school in Pendrecht die nog zijn originele naam draagt.

De school is officieel geopend op 29 maart 1961. Ter gelegenheid van de opening bood architect F. Swaneveld de school een door Teus van den Berg vervaardigd plastiek aan dat is aangebracht op de muur in de centrale hal.

 

Door de jaren heen

De school was voor de jaren ’60 een modern gebouw. Het had een centrale hal en twee vleugels met aanvankelijk 12 leslokalen. Aan het begin van deze eeuw zijn er lokalen bijgebouwd in dezelfde stijl als het bestaande gebouw.

In 1980 wordt het 25-jarig bestaan van de Beatrixschool gevierd. Toeval of niet, maar in hetzelfde jaar wordt prinses Beatrix, naar wie de school is vernoemd, koningin van Nederland.

Op 1 augustus 1985 fuseerde de aan de Sliedrechtstraat gelegen Prinses Marijke kleuterschool met de Beatrixschool. Samen vormen zij vanaf dat moment één school.

Het gebouwtje van de vroegere kleuterschool diende nog vele jaren als accountantskantoor en is pas in oktober 2002 afgebroken.

Op 8 maart 2005 ontvangt de Beatrixschool een koninklijke gast; Prinses Máxima bezoekt in het kader van PAVEM, het participatieproject voor vrouwen, de naar haar schoonmoeder vernoemde Beatrixschool.

 

Multiculturele basisschool

De vele, vaak kinderrijke, migranten gezinnen veranderden gaandeweg het beeld van de wijk; Pendrecht kreeg een sterk internationaal karakter met ruim 30 verschillende nationaliteiten. De Beatrixschool volgde de ontwikkelingen en groeide als wijkschool uit tot een multiculturele basisschool. Ook letterlijk groeide de school, want in 2002 én 2004 zijn er lokalen bijgebouwd om alle nieuwe kinderen een plaatsje te kunnen bieden.

De school heeft een aantal lastige jaren gehad in de periode waarin de vele sociale huurwoningen werden gesloopt in het kader van de gebiedsontwikkeling De Tuin op het Zuiden. Veel gezinnen vertrokken hierdoor naar naastgelegen wijken en steden met als gevolg dat de school veel leerlingen verloor. Circa 1000 woningen in portiekflats werden gesloopt en maakten plaats voor 530 nieuwbouwwoningen. Met de komst van nieuwe gezinnen na oplevering van de woningen, nam ook het aantal leerlingeninschrijvingen op de basisschool weer toe.

 

Vernieuwingen

De Beatrixschool bestaat anno 2021 nog steeds en telt bijna 400 leerlingen. De entreehal is een aantal jaren geleden vernieuwd, de buitenkant heeft vrolijke nieuwe kleuren gekregen en ook hangt er nu een mooi naambord. De drie grote bomen hebben de veranderingen des tijds overleefd en bieden de spelende kinderen in de zomermaanden beschutting tegen de zon.

Het rozenperk rondom het schoolplein is wel verdwenen. Het heeft plaatsgemaakt voor een hek. Ook de schooltuin, dat zich aan de kant van de Sliedrechtstraat bevond, is nu een kleuterspeelplein geworden.

“Wij vinden het als school heel belangrijk dat een ieder die de school betreedt, zich welkom voelt. Respectvol handelen staat daarom bij ons hoog in het vaandel. Veel aandacht dus voor hoe we met elkaar omgaan, waarden en normen.”

Gebruikte bronnen tekst en foto’s:

https://beatrix-pendrecht.nl/
http://www.mario-bosch.nl/